Vanliga frågor om att flytta utomlands

Låt Interdell vara en del av din spännande resa ut i världen

DET ÄR BÄTTRE ATT VARA UTE I GOD TID INNAN OCH PLANERA I TID

Låt Interdell vara en del av din resa.

Att flytta till ett annat land kan för många vara det mest spännande som har hänt i livet. Många saker måste ordnas innan flytten kan äga rum. Hur väl man än förbereder sig så kommer det alltid att finnas saker man vill ha svar på. Vi har sammanställt några av de mest återkommande frågorna vi får av våra kunder.

Om det finns andra saker som du undrar över är du välkomna att kontakta oss på telefon eller mail.

 

 

Var begär jag en offert för min utlandsflytt?
För att begära en offert vänligen använd vårt offertformulär.


Hur lång tid tar det innan jag får en offert?
Vi försöker alltid att återkomma med en offert tills nästkommande arbetsdag men för vissa destinationer kan det ibland ta längre tid.


Vad är en förbesiktning?
Vid en förbesiktning kommer en av våra medarbetare hem till dig och beräknar volymen som skall flyttas. Det ger oss dels en chans att se sakerna innan som skall flyttas men också en chans för dig att direkt ställa frågor om din utlandsflytt.


Som exportör/importör vad är jag skyldig att göra under själva flyttprocessen?
Interdell ger dig information om vilka dokument som vi behöver av dig. Vi ger dig även riktlinjer och regler för det landet som du flyttar till så att du är förberedd. Ibland kan det vara bra att även kontakta konsulat eller ambassad innan. Se till att läsa all information om vad som inte får föras in i landet. Om du känner dig osäker fråga oss så hjälper vi dig vidare.


Måste jag betala skatt och andra avgifter när jag flyttar utomlands?
Du får information av oss om skatter och avgifter. De flesta länder i världen har dock fri import av flyttgods med undantag för ett par länder.


Finns det avgifter eller kostnader som kan tillkomma?
I en del länder kan vissa lokala kostnader tillkomma som tex THC (Terminal Handling Charges) och eventuella avgifter vid tullinspektion. Vi försöker att alltid informera om vilka ytterligare kostnader detta är. Kostnader som kan uppkomma som ligger utanför vår kontroll som till exempel vid Force Majeure ingår aldrig.


Finns det saker som jag inte får ta med mig?
Det finns vissa saker som du inte bör ta med dig. Vi rekommenderar att du frågar oss vad som gäller för det land du skall flytta till eller att du ringer konsulat eller ambassad om du känner dig osäker.


Hur transporteras mina saker när dessa fraktas utomlands?
Mindre volymer fraktas i träcontainers (sk Liftvans). Allting i lådan emballeras för att skyddas under transport. Vi specialanpassar varje lådas mått och hållfasthet efter vad som skall flyttas. När det gäller större volymer så fraktas dessa vanligtvis i 20- eller 40-fots containers. Mindre volymer/vikt kan ibland med fördel skickas med flygfrakt.


Hur packas och emballeras mina saker?
Mindre saker packas i vanliga flyttkartonger. Större saker emballeras med wellpapp. Det är viktigt att använda packmaterial av rätt kvalitet då dina saker kan vara på väg en längre tid.


Kan jag packa mina saker själv?
Du får gärna packa sakerna själv men du bör dock konsultera oss innan och begära packinstruktioner speciellt framtagna för exportpackning av flyttgods. Viktigt är att använda flyttkartonger av god kvalitet och märka upp varje kolli tydligt. Observera att Interdell inte tar ansvar för eventuella skador på godset när ni packar själva.


Ingår försäkring i priset?
Du har alltid ett grundskydd genom vår tranportöransvarsförsäkring. Vi kan mot tillägg erbjuda en tilläggsförsäkring
(All-Risk-Försäkring) genom vårt försäkringsbolag IF. Premien baseras på deklarerat varuvärde inklusive kostnaden för transporten.

Premiezoner Premie % Minimipremie Självrisk
USA/Kanada 1,590% 1250SEK 2 500 SEK
Europa 1,490% 1250SEK 2 500 SEK
Övriga Världen 1,823% 1250SEK 2 500 SEK

Ingår försäkring om jag packar själv?
Som transportör har Interdell ett grundskydd vare sig vi tar hand om packningen eller om du själv gör detta. Du kan mot tillägg teckna en separat Varu- och Transportförsäkring baserat på deklarerat varuvärde inklusive kostnaden för transporten.
Alla Interdells internationella transporter utförs i enlighet med General Conditions for International Furniture removal.


Kan Interdell erbjuda mellanförvaring/magasinering av mina saker?
Interdell kan erbjuda både förvaring i Sverige och utomlands. Om du inte tar med dig allting utomlands så kan vi förvara det tills du kommer tillbaka igen.


Hur betalar jag?
Du betalar mot faktura till Interdells Bankgiro eller bankkonto. Fakturan skickas efter att dina saker har skickats iväg. Vid betalning från ett svenskt konto görs betalning till vårt Bankgiro. Vid internationell betalning till IBAN #: SE2150000000051871003059 – BIC/Swift #: ESSESESS.


Kan jag betala med kreditkort?
Du kan inte betala med kreditkort. All betalning skall göras till Interdells konto


Hur räknar Interdell fram priset för min utlandsflytt?
Priset för en utlandsflytt baseras på varifrån och vart du flyttar och hur mycket volym saker du har. En del av våra kostnader är fasta och andra rörliga. Tänk på att små volymer som till exempel 2 kbm = 20 flyttkartonger har ett högre pris/kbm än om du till exempel fraktar 8 kbm


Vem tar hand om mina saker i destinationslandet?
Interdell har samarbetspartners i hela världen som tar hand om förtullning, klarering och slutleverans av dina saker. Skall du flytta till Asien, Australien, Afrika, Mellanöstern, Brasilien, Colombia, USA, Kanada eller inom Europa så har vi personal som hjälper dig tillrätta. Har du frågor så finns det alltid någon från Interdell som hjälper dig.


Hur lång tid tar en utlandsflytt?
En del internationella flyttar har kortare transittid än andra. Med transittid menas tiden det tar att transportera sakerna från Sverige till destinationslandet. Väl där tillkommer tiden att förtulla och slutlevererans.


Sjöfrakt: 4 – 12 veckor (beroende på destination)
Vägfrakt inom Europa: 3 – 10 dagar (beroende på destination)
Flygfrakt: 4 – 12 dagar (beroende på destination)


Jag har packat upp mina saker och har upptäckt att saker har gått sönder?
Om du upptäcker att saker har skadats så skall du följa instruktionerna på ditt försäkringsbrev. Skador ersätts med ett belopp efter avdrag för självisk som är SEK 2500.


Vad gör jag om saker har försvunnit?
Det hör till ovanligheterna att någonting försvinner. Om du saknar någonting så kontakta oss. I de flesta fall så ligger sakerna på en plats eller i en låda/kartong där du ännu har letat. Om du ändå inte kan hitta sakerna så följ instruktionerna på ditt försäkringsbrev och begär ersättning från försäkringsbolaget.


Jag har en bil. Kan Interdell hjälpa mig att flytta den också?
Interdell fraktar fordon till länder som godkänner import. Det är lätt att frakta fordon; det finns länder som inte uppmuntrar till denna typ av import och har hög tull och skatter på importerade fordon. Vid införsel till vissa länder krävs tillstånd innan ett fordon kan importeras. Mer information kan fås hos respektive lands tull, ambassad eller konsulat.

För export av fordon till USA så kontakta oss för mer information


Hur beräknar jag volymen på mina saker?
Antingen skickar du information till oss per mail eller ringer till oss och säger vad du skall skicka. Du kan även filma din bostad och skicka in den till oss eller så kan du använda vårt formulär för volymberäkning.


Vilka regler gäller för RUT-Avdrag?
Du kan bara få RUT-Avdrag om flytten sker inom EU eller EES. RUT-Avdraget gäller endast arbetskostnaden för vår personal. Högsta ersättning är 25000 kr per år. Har du fyllt 65 år så har du rätt till 50000 kr per år. 

Interdell skickar in ansökan till Skatteverket och när utbetalningen har skett så informeras du om detta. Om RUT-Ansökan avslås så blir du ersättningsskyldig och måste betala in resterande summa till oss.


Vad ska jag tänka på vid flytt utomlands?
Att flytta utomlands är spännande och ett stort steg. Det finns en del saker att tänka på vid flytt utomlands. Två saker är extra viktig: pass och visum. Ett giltigt pass för att kunna resa och rätt typ av visum för att få vistas i landet. Beroende på om flytten går inom eller utom europa skiljer sig det åt med arbetstillstånd och liknande. Kontakta den svenska ambassaden i landet för bra tips. Kontrollera vad som gäller då det kommer till försäkring och sjukvård, det kan vara krav på att teckna sjukförsäkring i nya landet. Planerar du att stanna utomlands i mer än ett år ska det meddelas till både Skatteverket och Försäkringskassan. Du vet väl om att Interdell hjälper till med flytt av bohag utomlands? Interdell hjälper till med både sjö- och flygfrakt, både små och stora uppdrag.

För att underlätta din planering inför utlandsflytt har Interdell skapat en checklista som du kan följa. Vi önskar dig all lycka till på vägen!


Vilken försäkring bör jag ha om jag flyttar utomlands?
Försäkring är ett måste oavsett vart i världen du flyttar. I Sverige har vi socialförsäkring vilket innebär att vi betalar skatt och får ta del av sjukvård, barnbidrag, pension och mycket mer. Flyttar du inom EU och ESS länder får du generellt tillgodoräkna dig den svenska socialförsäkringen fullt ut. Tänk på att du då behöver kunna visa ett EU-kort. I övriga länder kan det finnas krav på sjukförsäkring och andra nödvändiga försäkringar. Viktigt att noggrant gå igenom innan du väljer att flytta till Australien, USA eller annat land ifall olyckan skulle vara framme. Svenska försäkringsbolag kan erbjuda reseförsäkring och utökad försäkring för tillfälligt jobb utomlands men vid permanent flytt gäller inte svenska förslitningar och regler.


Hur skaffar man ett Visum till Dubai?
Flytta till Dubai och njut av sol och värme året runt. Landet består av totalt sju olika småstater och varje stat är har stor bestämmanderätt, vilket är viktigt att komma ihåg. Det gäller något olika regler för varje småstat. Vid inresa till Dubai stämplas pass med 90 dagars besöksvisum vid inresa utan att du själv behöver göra något aktivt. På ditt turistvisum får du söka jobb i Dubai. Det är möjligt att ansöka om arbetsvisum innan avresa om du har ett väntade arbete i Dubai. Tänk på att också arbetsgivaren kommer behöver intyga att du ska arbeta där.


Vad kan man jobba med i Dubai?  
I Dubai är svenskar mycket attraktiva och det finns gott om arbetsmöjligheter. Inom byggproduktion finns arbete inom ett brett spann av områden. Restaurang-, flyg- och IT-branschen behöver alltid kvalificerad personal. Turism är också en stor del av ekonom i Dubai varför människor med språkkunskaper är attraktiva. Här finns dessutom  många internationella företag representerade. Stora möjligheter att hitta ett välbetalt arbete inom ditt område. ”Var ska jag bo i Dubai” är en vanlig fråga. Utgå ifrån det yrke som du är intresserad av och gå igenom de olika områdena i landet.


Hur lång är flygtiden till Dubai?
Från Arlanda tar det ungefär 6 timmar och 30 minuter att flyga till Dubai.


Hur skaffar man ett Visum till Canada?
Kanada är ett fantastiskt land som har vacker natur och en storstadspuls. Att flytta till Kanada innebär att du behöver ansöka om visum i två steg. Första steget är att ansöka om ett eTA, Electronic Travel Authorization. Det är ett elektroniskt inresetillstånd som du ansöker om online. Nästa steg är att ansöka om arbetstillstånd. Ett arbetstillstånd i Kanada är ett visum som du kan få när du har fått ett arbete hos en kanadensisk arbetsgivare. Arbetsgivaren måste således kunna intyga att de har erbjudit dig arbete. Du måste intyga att det är enda arbetsgivaren som du avser att arbeta hos.


Vad ska jag tänka på vid flytt till USA?
På andra sidan Atlanten ligger USA, landet där allt är möjligt. Många svenskar har genom årens lopp valt att emigrera till USA, vad är då det viktigaste att tänka på? Till att börja med är det inte en självklarhet att få ett uppehållstillstånd, men har du redan ett jobb är det en bra bit på vägen. Landet har drygt 60 olika visum, så det gäller att ta dig tid för att hitta rätt. I USA är sjukvård väldigt dyrt så en bra sjukvårdsförsäkring är ett måste. Ofta något som arbetsgivaren står för, men det är viktigt att förstå dess omfattning. Ska du flytta till USA hjälper vi gärna till med allt bohag. Vi finns vid din sida hela vägen och informerar om alla blanketter varje steg i processen.


Hur gör jag med min post om jag flyttar utomlands?
När det kommer till din svenska post finns egentligen två alternativ: eftersändning eller lösa det i Sverige. Det är fullt möjligt att välja eftersändning av post till utlandet. Pris på den typ av tjänst varierar och beror på mängd och var i världen som posten ska skickas. Ett annat alternativ som är vanligt är att låta posten stanna i Sverige. Använda en postbox eller låta posten gå till en kompis. Det går också att vända sig direkt till respektive företag och fråga om de kan skicka fakturor och annan information utomlands. Tänk på att det idag i många går att ta del av mycket av posten och informationen digitalt via mail och elektroniska brevlådor.


Vad ska jag tänka på om jag flyttar utomlands med mina barn?
I Sverige behöver båda vårdnadshavarna fylla i blankett gällande att barnet ska flytta utomlands. När det kommer till landet som ni flyttar till är framförallt två saker viktig att tänka på: skola och sjukvård. Skola kan vara förskola eller liknande alternativ för yngre barn samt vanlig skola för äldre barn. Vad krävs för att barnet ska få sjukvård och vilken typ av sjukvård erbjuds? Det kan krävas försäkringar och vad som exempelvis ingår i ett eventuellt vaccinationsprogram kan skilja sig mellan olika länder.


Hur gör man om man vill flytta utomlands? - Vart börjar man?
Ta reda på fakta om landet! Idag finns mycket information på internet. I sociala medier kan det finnas grupper för utlandssvenskar och liknande som kan ge råd och stöd. Läs på gällande att hitta jobb, boende och hur allt praktiskt fungerar. Genom en ordentlig efterforskning blir det lättare att ta ett beslut om utlandsflytt. När ni tagit beslutet och det är dags att flytta hjälper Interdell till att flytta möbler och annat bohag på ett säkert sätt.


Vad kostar det att flytta utomlands?
Att flytta utomlands kan kosta allt från 10 000 kr och uppåt beroende på hur mycket föremål som ska flyttas. Du vet väl om att vid flytt inom EU kan RUT-avdraget på upp till 50 000 kr användas? Planerar du en utlandsflytt lämnar vi gärna en kostnadsfri offert.


 

KOSTNADSFRI OFFERTFÖRFRÅGAN

Vad kostar min flytt?

Begär en offert på din nästa flytt

Åk till toppen